”Vi skapar en starkare röst för branschen”

Vid årsskiftet slås branschorganisationerna Swerig och Swedtrain samman. I samband med detta startas en fokusgrupp om exportfrågor upp inom Swedtrain. Genom att kombinera Swedtrains fokus på påverkan och kompetensförsörjning med Swerigs starka export-kompetens vill de två organisationerna skapa en starkare röst för branschen. Vi träffade Björn Asplund, ordförande Swedtrain, och Anders Lindén, ordförande Swerig, för att prata om bakgrunden till beslutet, möjligheter och framtiden.

Vad är bakgrunden till beslutet?

Björn: Den stora frågan är kanske varför vi inte gjort det tidigare!

Anders: Vid aktiviteter med utländska parter upplevde vi att de pratar med en röst och att det är unikt för Sverige att det finns två föreningar. Det har visserligen historiska skäl, eftersom Swerig en gång i tiden etablerades som en arbetsgrupp inom Exportrådet, men det betyder inte att vi inte kan ändra på det.

Björn: Dessutom har vi haft gemensamma beröringspunkter tidigare, bland annat så har vi inom Swedtrain flera medlemsföretag som också är med i Swerig.

Anders: En enad branschorganisation kan stötta medlemsföretagen inom fler områden än bara export – och vinner samtidigt i genomslagskraft när en större och bredare medlemsbas representeras.

Vad finns det för styrkor i respektive förening och hur stärker sammanslagningen industrins position?

Björn: Sveriges avreglerade järnväg har många företag och aktörer. Därför är det viktigt att samla industrin och prata med en röst – särskilt nu när järnvägsfrågor får så mycket uppmärksamhet i media och politik.

Anders: Utöver det är Swedtrains aktiviteter ett värdefullt komplement för våra medlemsföretag. Innan du kan sälja någon annanstans behöver du frälsa din hemmamarknad först. Men Swerig driver inga ”svenska” frågor som påverkan eller kompetensförsörjning, som Swedtrain gör.

Björn: En stark exportbas stärker även Swedtrain, inte minst i vårt påverkansarbete. Och i Swedtrains senaste medlemsenkät har faktiskt flera företag nämnt att de funderar på export, så att nu få in Swerigs expertis på området passar perfekt.

Anders: Men det absolut viktigaste för de flesta medlemmar är möjligheten till att nätverka. Det kommer bli kul med nya, gemensamma mötesplattformar!

Finns det några långsiktiga mål för hur ni vill att föreningen ska utvecklas?

Björn: Tillsammans kan vi på riktigt positionera Swedtrain som ingången till hela den svenska järnvägsindustrin, både i Sverige och internationellt. I övrigt vill vi växa branschen när marknaden nu väntas bli större med alla satsningar på underhåll och kapacitetsförstärkning. Det vill vi även spegla i Swedtrains verksamhetsplan, som får ett längre perspektiv från och med årets höstmöte.

Anders: Spårbunden trafik är det mest miljövänliga och energieffektiva transportslaget som Sverige har. Med Sveriges fina ingenjörstradition kan vi inte bara göra vårt eget land starkare utan även exportera modern teknik och kunskap till andra länder. Och det kan vi som gemensam branschorganisation nu stötta alla medlemmar med.

Vad är de nästa stegen?

Anders: I och med att Swerig och Swedtrain redan idag delar samma kanslipersonal byts inga kontaktpersoner och övergången blir smidig.

Björn: Vi kommer att starta upp Fokusgruppen Export senast efter årsskiftet, och den är självklart öppen för alla medlemmar att engagera sig i.

Anders: Där fortsätter vi med framgångsrika koncept som Exportskolan eller Meet the buyer, men är också nyfikna på vad vi tillsammans kan utveckla!

Har ni några avslutande reflektioner?

Björn: Det här bli lite av en nytändning! Som vi sa tidigare sker det dessutom vid rätt tidpunkt med alla initiativ som just nu fokuserar på järnvägen.

Anders: Vi är smörjoljan för att samhället och näringslivet ska fungera. Även om man inte vinner val på järnväg, så vinner Sverige!

Läs pressmeddelandet om sammangåendet.


More news


Från vänster: Anders Lindén, ordförande Swerig, och Björn Asplund, ordförande Swedtrain.

”Vi skapar en starkare röst för branschen”

Vid årsskiftet slås branschorganisationerna Swerig och Swedtrain samman. I samband med detta startas en fokusgrupp om exportfrågor upp inom Swedtrain.

Pressmeddelande: Nu samlas den svenska järnvägsindustrin under ett tak

Vid årsskiftet 2025 kommer branschorganisationerna Swedish Rail Industry Group (Swerig) och Swedtrain att gå samman under namnet Swedtrain. Syftet med

Detta var Swerigs vårmöte 2024

Stort tack till alla medlemsföretag som deltog på Swerigs vårmöte med mycket bra diskussioner, trevligt mingel i sommarvärmen och imponerande

Europa-flagga

Intervju med Swerig om de viktigaste frågorna inför EU-valet

Swerigs ordförande Anders Lindén intervjuades av Tysk-Svenska Handelskammaren om viktiga frågor inför EU-valet. Vi anser att det kommande Europaparlamentet bör